Etapilta eteenpäin -BLOGI
 • Etteenpäin elävän mieli

  5.5.2017 8:000
  3

  Tällä kertaa Etapilta eteenpäin –blogissa Etapin oma toimiala-asiantuntija Jenna Hartojoki pähkäilee työnhakua, sen monimuotoisuutta ja vaikeutta - mahdollisuuksia erottautua hakijajoukosta edukseen. Työnhaku on meille kaikille etappilaisillekin ajankohtainen asia, sillä hanke on päättymässä. Jokainen työnhaku on ainutkertainen prosessi juuri siihen paikkaan, mitä ollaan hakemassa ja siihen kannattaa paneutua huolella.                      

                                                                                      

  Työnhakuomena.JPG

   

   

   

   

   

   

   

   Työnhaussa riittää purtavaa!  

   

  Kevät huristaa kohti kesää ja Etapin taival lyhenee siinä samalla. Etapin henkilökunnalla on kohta edessään sama kuin omilla asiakkaillakin; nimittäin työnhaku. Siinäpä sitä onkin oma hommansa; CV kuosiin, LinkedIn ja muu some kuntoon, hakemuksia liikenteeseen…

  Työnhaku vaatii paljon aikaa ja panostusta, aktiivista otetta ja uskoa itseensä. On laitettava kaikki likoon, sillä täytyy pystyä erottumaan massasta. Tekisinkö siis video cv:n? Mitä videossa kertoisin? Osaanko olla oma itseni? Miksi juuri minut kannattaisi valita? Riittääkö vanha CV? Entäs jos kuitenkin vähän viilaisin, hulluttelisin? Pidetäänkö minua ihan hupsuna? Onko video sittenkin liikaa? Miten voisin hyödyntää LinkedIn:in, facebookin, kenties Twitterin? Pää on nopeasti pyörällä, ihan itse kullakin.

  Olen joskus panostanut työhakemuksiin tuntikaupalla, luettanut ne serkun kummin kaimalla, hionut ja hionut.  Toisinaan taas olen väsännyt hakemuksen kasaan juuri ennen hakuajan loppumista. Olen hakenut töitä facebookin seinällä ja puskaradion kautta. Välillä on tullut onnistumisia ja toisinaan pettymyksiä. Kaikkien pettymystenkin jälkeen pitäisi vain osata jatkaa sinnikkäästi työnhakua. Välillä se voi olla mahdotonta ilman taustatukea. Jokainen työnhakija tarvitseekin rinnalleen kulkijan. Kulkijan, joka jaksaa kerrasta toiseen olla mukana uskomassa, että kyllä sinä pystyt ja olet juuri se sopiva hakija siihen paikkaan! Uskotaan siis itseemme ja kaivetaan omat vahvuudet esiin! Heittäydytään täysillä, omalla persoonalla työnhakuun ja muistetaan pyytää apua tarvittaessa. Joskus työpaikka voi löytyä lähempää kuin arvaatkaan, kun muistat vaan aukaista suusi ja hyödyntää omat verkostosi.

  Työnantajilta toivon tiedottamista hakuprosessin etenemisestä kaikille niille, jotka ovat tehtävää hakeneet. Usein kuulen omien asiakkaideni suusta, ettei rekrytoinnin etenemisestä kuulu mitään. Tiedottaminen kunnioittaa kaikkia hakijoita ja nostaa yrityksen työnantajaimagoa.

  Eteenpäin siis elävän mieli. Meillä on vain taivas rajana!

   

 • Treffien jälkeen

  25.11.2016 9:300
  3

   Etapilta eteenpäin -blogissa tunnustellaan treffien antia. Miten meni, tuliko vastaan se oikea? Vai vieläkö etsintä jatkuu?
  - Nilakan Osaajatreffien mediatiimiläinen Heli Mähönen summaa ajatuksiaan tuoreeltaan treffien jälkeen. Matka jatkuu etapilta seuraavalle.

   

  Heli, H-P ja Laura T..PNG

   Osaajatreffien haastatteluhetki: Mediatiimiläiset Heli Mähönen (vasemmalla) ja Laura Tiihonen projektipäällikkö Harri-Pekka Luomen haastattelussa. Huomatkaa osaajatarrojen sijainti - perinteinen nimikyltin paikka rintamuksessa ei ole näiden naisten juttu - hihamerkki enemmänkin. Luovia, itsenäisiä naisia.

  Tämän viikkoinen treffi-iltapäivä oli uusi kokemus, joka herätti monenlaisia tunteita. Se oli mielenkiintoinen tilaisuus luoda kontakteja ja ylläpitää suhteita, mutta ennen kaikkea se oli hetki haastaa itsensä: Me työnhakijat olimme esillä oman osaamisemme kanssa, varustettuina niillä eväillä, joita treffejä edeltävissä kampanjan tapaamisissa ja valmennuksissa olimme saaneet.

   

  Osaajatreffeillä oli rento meininki. Itsensä näkyväksi tekeminen oli pääroolissa leppoisan keskustelun lomassa. Tilaisuudessa oli mukana noin 60 % kampanjan työnhakijoista, sekä runsaat kymmenkunta ilmoittautunutta yritysedustajaa ja ilmeisesti myös useita ennakkoon ilmoittautumattomia työnantajien edustajia.Toivottavasti monet työnhakijakasvot  ja osaajakortit jäivät työnantajien mieliin. Nyt kampanja päättyy, mutta Etappi-hanke jatkuu vielä työllistymättömien työnhakijoiden osalta – toivotaan, että mahdollisimman moni meistä vielä löytää sen oman unelmatyön.

   Helin blogikuva treffien jälkeen.jpg

  Osaajan tunnisteet - vielä olisi osaamista tarjolla...

   

  Miten onnistuimme treffeillä? Tilaisuuden loppuvaiheilla kuulutettiin yhden työsuhteen syntymisestä, toinenkin prosessi ilmeisesti oli lähtenyt liikkeelle. Joidenkin toimialojen standeillä näytti olevan mukavasti liikettä, toisilla hiljaisempaa. On aloja, joiden osaajat ovat korkeasti koulutettuja, mutta työn tarjonta on kapeaa. Sitä tiettyä spesifiä työtä  täällä Ylä-Savon alueella ei juuri nyt ehkä ole. Sana kampanjasta on kiirinyt kuitenkin jo pääkaupunkiseudulle asti, missä osaavia tekijöitä kaivattaisiin. Haluaisinko itse jättää kotini maaseutumaisessa yhteisössä ja muuttaa työn perässä etelään – vastaus on ei. Työvoiman alueellinen jakautuminen on problemaattista niin työnantajille kuin -hakijoille. Mutta toivossa on hyvä elää ja unelmia täytyy olla!

   

  Ps. Osaajatreffit ovat ohitse, mutta osaamista on edelleen tarjolla: Tutustu http://bit.ly/NilakanOsaajagalleria

   

 • Nilakan Osaajatreffeiltä elinvoiman eväitä

  14.11.2016 12:480
  3

   Etapilta eteenpäin -blogissa vieraskynäilee Nilakan Osaajatreffien kynnyksellä Keiteleen kunnanjohtaja Hanna Helaste. Keitele on yksi Etapin hankekunnista, jossa olemme yhtenä monista toimijoista tekemässä elinvoimatöitä.

  Nilakan kunnissa Keiteleellä, Pielavedellä, Tervossa ja Vesannolla on tehty viime vuosina hartiavoimin töitä elinvoiman edistämiseksi. Kehitysyhtiö Savogrow Oy perustettiin vuoden 2014 lopulla yhdessä Suonenjoen ja Rautalammin kanssa ja viime vuonna uusia toimintamalleja otettiin käyttöön alueen kaikissa kunnissa. Elinkeinoasiamiehet asettuivat lähelle palveluiden käyttäjiä ja yhteisiä hankkeita elinvoiman edistämiseksi käynnistettiin lukuisia. Keiteleellä otettiin käyttöön aloittavien yritysten tuki ja työllistämisavustukset.

  Työ ei ole jäänyt vaille huomiota – keväisessä Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen mittaristo –kyselyssä alueen kunnat pärjäsivät loistavasti – Keitele valittiin jo toistamisen Suomen yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi. Tavoitteena on edelleen vahvistaa ja kasvattaa alueen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja tarjota työtä ja toimeentuloa seutukunnan asukkaille.

  Keskeinen osa elinvoiman edistämistä on työllisyydenhoito. Jokainen työ tarvitsee tekijänsä ja jokainen tekijä tarvitsee työnsä. Työn ja tekijän kohtaaminen on ratkaisevan tärkeää niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla.  Työmarkkinoilla puhutaan kuitenkin kohtaanto-ongelmasta, työpaikkoja on avoinna ja työttömyyttäkin runsaasti. Työvoiman tarve ja tarjolla oleva työvoima eivät kohtaa.

  Työmarkkinoiden ongelmakohtaan on etsitty monenlaisia ratkaisuja. Meillä kokeillaan nyt perinteisen työnvälityksen kääntämistä toisinpäin. Nilakan osaajatreffeillä osaavat työnhakijat etsivät piilotyöpaikkoja alueen yrityksistä ja tuovat oman osaamisensa näyttävästi esille verkkosivustolla ja kampanjan tapahtumissa. Vaatii rohkeutta, mutta tuo varmasti myös ennennäkemättömät mahdollisuudet! Rekrytoijalle tämä tarjoaa mahdollisuuden tutustua työnhakijoihin etukäteen ja tarvittaessa rekrytointi voi olla vain yhden puhelinsoiton päässä.

  Nilakan osaajatreffit järjestetään keskiviikkona 23.11. Keitelerannassa, keskellä Keiteleen kylää. Työnhakijat ovat kutsuneet tapahtumaan vieraikseen alueen yrittäjät ja työnantajat valmiina rekrytoitumaan samoin tein. Lisäksi paikalla on Etappi-työllisyyspalveluiden, alueen kuntien ja Savogrow Oy:n väki sekä muita yritysten kasvuun, kehittymiseen ja rahoittamiseen liittyviä tahoja. Tarjolla on siis erittäin runsaus valikoima työkaluja yrittäjän avuksi. Toivomme vilkasta osallistumista niin alueemme yrityksiltä kuin alueestamme kiinnostuneilta toimijoilta. Meillä on hyvä yrittää ja katsokaapas vain osaajagalleriaan -  on meillä mainioita tekijöitäkin! Tervetuloa, nähdään Keitelerannassa!

 • Minä osaan!

  7.11.2016 10:500
  6

  Etapin blogissa asiapuhetta osaamisesta teknologia- ja teollisuusalojen toimiala-asiantuntija Anita Paanaselta. Katse ja sanat ovat Nilakan suunnalla, jossa Etappi tekee käänteistä työnhakukampanjointia yhdessä alueen osaavien työnhakijoiden kanssa. Millaista osaamista porukasta löytyykään, tule ja tutustu!

  Työelämämme on muuttunut nopealla vauhdilla viimeisen puolenkymmenen vuoden aikana ja se tulee muuttumaan edelleen nopealla ja vaikeasti ennakoimattomalla tavalla. Kuka osaa tai uskaltaa sanoa, millainen työelämän kenttä on esimerkiksi 15 vuoden kuluttua? Jo nyt puhutaan paljon automaatiosta, roboteista ja digitalisaatiosta. Ne luovat joillekin paljon uusia mahdollisuuksia ja toiset taas kokevat ne uhkaavina. Tässä asiassa erot vain kasvat ihmisten välillä. Taidot ja mahdollisuudet eivät monilla riitä. Missä menee raja? Mikä ikäpolvi on vaarassa pudota kelkasta ja millä ikäpolvella osaaminen on kohdallaan? Vai onko osaaminen ikäasia lainkaan? Mielestäni ei ole.

  Etappi-työllisyyspalvelut yhteistyökumppaneidensa kanssa järjestää marraskuun loppupuolella Nilakan Osaajatreffit. Osaajatreffit-tapahtumassa ja –kampanjassa toimitaan käänteisesti perinteisiin rekrymessuihin verraten. Perinteisessä mallissahan työnantajat kokoontuvat yhteiseen tapahtumaan, laittavat näyttelyosastonsa kuntoon ja houkuttelevat potentiaalisiksi kokemiaan työntekijäitä tutustumaan yritykseensä ja tarjoamiinsa työmahdollisuuksiin. Nämä perinteiset roolit ovat vaihtuneet toisin päin Nilakan Osaajatreffit-tapahtumassa, jossa työnhakijat laittavat itsensä likoon ja markkinoivat osaamistaan työnantajille. Mistä muualta eri rekrytointikanavista työnantaja saisi yhtä nopeasti kasvokkaisen kontaktin työnhakijoihin – ja vieläpä maksutta?

  Osaajatreffit- tapahtumaan on ilmoittautunut yli kolmekymmentä eri alojen ammattilaista kertomaan omasta osaamisestaan: kertyneestä työkokemuksesta ja koulutuksista täydennyskoulutuksineen, kiinnostuksen kohteistaan ja toiveistaan tulevaan työhön liittyen. Osaajatreffeillä työnhakija on esillä koko persoonallaan, verbaalinen ja kehollinen viestintä mukaan luettuna.

  Osaajatreffeille osallistuvia työnhakijoita on toki valmennettu uudenlaiseen tilanteeseen. He ovat kerranneet moneen kertaan oman työhistoriansa, kiteyttäneet ja kertoneet ääneen, mikä erityisesti aiemmissa töissään on ollut mielenkiintoista, tunnistaneet omaa osaamistaan myös ammattialansa ulkopuolelta, herätelleet omia sisäisiä voimavarojaan valjastettavaksi työmarkkinoiden käyttöön sekä antaneet kasvonsa työnhakuun. He ovat nyt rohkeasti ja tosissaan lähteneet etsimään työtä omalta kotiseudultaan, osa myös laajemmaltakin alueelta.

  Toivon kaikkien näiden työnhakijoiden puolesta, että työnantajat kuulevat heidän kutsunsa tulla tapahtumaan. Tulla kuulemaan, mitä kaikkea osaamista Nilakan neljän kunnan alueelta löytyykään. Osaamista tässä porussa nimittäin löytyy. Koko työnhakijajoukon yhteinen motto voisi kuulua: MINÄ OSAAN.

  Tervetuloa Keiteleelle, hotelli Keitelerantaan keskiviikkona 23.11.2016 klo 15.30 – 18.00.

  ILMOITTAUDU NILAKAN OSAAJATREFFEILLE: http://bit.ly/NilakanOsaajatreffit23112016
  Tilaisuus on maksuton. Lue lisää www.etappi.eu

 • Mikä ihmeen työ?

  28.10.2016 14:360
  3

   Etapilta eteenpäin -blogi johdattaa tällä kertaa Nilakan alueella piilevän osaamisen jäljille: Nilakan Osaajatreffit -kampanjassa työnhakijana ja mediatiimiläisenä oleva Heli Mähönen Pielavedeltä pohtii työn ulottuvuuksia ja esittää toiveen sen ihmeellisen, kaukaisen työn realisoitumiseksi ihan vain normaaliksi työksi.

   

  Kokoonnuimme eilen kolmatta kertaa  saman pöydän ääreen Nilakan osaajatreffit -kampanjaan osallistuvien kanssa, kauniin Äyskosken rannalla Lohimaassa. Me tulemme Vesannolta, Tervosta, Keiteleeltä ja Pielavedeltä ja tähtäämme finaaliin Keitelerannassa 23.11., treffeille työnantajien kanssa.

   

  Porukka alkaa jo pikkuhiljaa tulemaan tutuksi, ja juttuakin rupeaa irtoamaan.

  Ihan ensiksi on ihmeteltävä sitä meidän yhteistä määrää osaamista ja kokemusta, joka ei pääse esille ja hyödynnettäväksi työn muodossa. Tekemättömiä töitä on kuulemma roppakaupalla, mutta yhteiskunnassa puhutaan olevan kohtaanto-ongelma - työt eivät löydä tekijöitään Vai olisiko se niin, että tekijöitä löytyisi moneenkin hommaan, kun vaan markkinarako olisi oikea, rekrytointi helppoa, palkkaaminen joustavaa ja pisteeksi iin päälle löytyisi tekijällekin ideaali työ. Noh, tätä varten tämä meidänkin hanke on olemassa!

   

  Niin, unelmatyö, mitähän se voisi olla? Yritimme ratkaista sitä eilisessä valmennuksessa porukalla, mutta ihan yhtä valmista sabluunaa emme löytäneet. Joku laati aiheesta runon, joku piirsi kuvia, joku leikkasi ja liimasi.  Oikeassa elämässä emme varmaankaan piirtele sydämiä, kurkottele tähtiä ja kuuta, ihan normaali työpaikka ja kivat työkaverit riittäisivät. Bonusta olisi sellainen palkka, jolla peruselämää elää.

   

  Helin kartta.jpg

   

   

   

  Työ kuuluu aikuiselle niin kuin leikki lapselle. Työ rytmittää elämää ja antaa sen kehyksen, jonka mukana aika kuluu ja rutiinit hoituvat. Meidän media- ja myyntitiimimme alkaa nyt hommiin, tuo näkyvyyttä ja kuuluvuutta treffeille. Katsotaan, mitä saadaan aikaiseksi, moni meistä elää ”odottavissa tunnelmissa”. Toivotaan, että odotuksiin vastattaisiin ja se ihmeellinen, kaukainen työ realisoituisi ihan vaan konkreettiseksi työksi.

   

  Helin blogikuva.jpg

   

  Tutustu Heliin ja muihin Nilakan Osaajatreffit -kampanjassa mukana oleviin osaajiin Nilakan Osaajagalleriassa:
  http://bit.ly/NilakanOsaajagalleria

   

  Yrittäjä ja työnantaja, tule vieraaksemme Nilakan Osaajatreffeille 23.11.2016. Lue lisää ja ilmoittaudu:
  http/bit.ly/NilakanOsaajatreffit23112016