• Juurista ammentaen

  Juurista ammentaen

  Kaski - savolaisuuden siemenistä syntyi yritteliäs Ylä-Savo

 • Lähiruokaa Savosta

  Lähiruokaa Savosta

  Luonnontuotteiden keruuharrastus sopii koko perheelle kuntoa ja luonnontuntemusta lisääväksi harrastukseksi. Tutustu mitä kaikkea voit luonnonantimista loihtia

 • Oikeanlaiset pyöräilymaastot

  Oikeanlaiset pyöräilymaastot

  Tutustu erilaisiin retkeilykohteisiin

KALLIOKYLÄ

Kalliokylä sijaitsee Kiuruveden kaupungin lounaiskulmalla. Kylän nimen mukaisesti kalliot näkyvät järvien rannoilla ja pelloillakin monin pakoin paljaina.

Kylän läpi kulkee suora kestopäällystetty tie 7693

Asutus on sijoittunut pääosin järven ympärille, mutta on sitä haarautunut yksityisteidenkin varsille.

Pääelinkeinot ovat maa- ja metsäteollisuus. Aikaisemmin maidontuotanto oli vallitsevana, mutta nykyisin se on vähentynyt ja tiloille on tullut muitakin kuten naudanlihan tuotantoa, kasvu- ja polttoturvetta, puunsahausta ja höyläystä sekä korjaamotoimintaa. Moni hankkii myös toimeentulonsa palveluelinkeinojen piiristä kaupungin keskustassa.

Aikaisemmin kylällä on ollut kaksikin kauppaa, ne joutuivat kuitenkin lopettamaan toimintansa kannattamattomina, kun yksityisautot yleistyivät, olihan helppo hurauttaa ostoksille keskustaan suurempien valikoimien ja kilpailtujen hintojen luokse, kun tiekin oli hyvä ja matkaakin vain noin 15 km.

Kylämme koulu tulee tänä vuonna toimivaksi 105 vuotta. Kiuruveden kaupungin opetuslautakunnan suunnitelman mukaan koulumme saisi edelleen olla osana Kiuruveden kouluverkkoa.

(Linkki koulun omille sivuille.)

Kylällä toimii yhdistys nimeltä Kalliokylä viihtyisäksi ry. Yhdistys perustettiin lähinnä viemään eteenpäin kylänkeskustassa sijaitsevan noin neliökilometrin suuruisen Kalliojärven kunnostus hanketta. Yhdistyksen sääntöjen mukaan kaikenlainen muukin kylän viihtyvyyttä ja elinkelpoisuutta lisäävä toiminta on mahdollista.

Tässä auttaa yhdistyksen nimiin siirtynyt Jukola niminen toimitalo. Talo on vuokrattu kaupungille koulun liikunta- ja teknisentyön tiloiksi. Siellä on mahdollista järjestää erilaisia juhlia ja tilaisuuksia.

Kyläläiset pelaavat talossa myös lentopalloa lisäksi siellä pidetään kansalaisopiston piirejä.

Kylän laidalla toimi jonkin aikaa myös Outokummun kaivos. Se on nyt lopetettu, mutta sen läheisyydestä on löytynyt lisää malmiesiintymiä, saa nähdä johtavatko uuteen kaivostoimintaan.

Voidaankin kysyä  ”kalliossako kylän tulevaisuus”