Menestystarinoita Ylä-Savosta

Farmi Forest hakee uutta kasvua

Traktorikäyttöiset metsätyökoneet sopivat hyvin maailmanlaajuisiin trendeihin.

Rivi uunituoreita juontovinssejä seisoo Farmi Forest Oy:n pakkaamossa valmiina matkaan ja metsätöihin ympäri maailmaa.
Metsäenergia-alan noste tuo iisalmelaisyritykselle kasvuvoimaa myös uusilta markkina-alueilta.
- Haemme lisää jalansijaa varsinkin USA:sta ja Kanadasta sekä Etelä-Amerikasta. Kotimaassa ja Euroopassa kysyntä on tasaista, ja Venäjällä suunta on elpymään päin, kertoo toimitusjohtaja Sami Jerkku.
Tuotanto on pyörinyt koko kevätkauden täydellä teholla ja vuosipuoliskon liikevaihto osoittaa kahdentoista prosentin kasvua. Jerkun mukaan pitemmällä aikavälillä eteen voi tulla lisätyövoiman tarve.
- Meillä on 38 työntekijää, ja vielä tällä hetkellä se kapasiteetti riittää.
Yrityksen lähes koko tuotanto on Iisalmessa. Kahta metsäperävaunumallia valmistetaan alihankintana Virossa, mutta tuotantoa on palautettu takaisinkin.
- Kun tarvitaan laatua ja osaamista, sitä löytyy nimenomaan täältä.

Normet-konserniin kuuluva ja sen kyljessä Peltosalmella toimiva Farmi Forest valmistaa traktoriin liitettäviä metsätyökoneita. Tuotevalikoimaan kuuluvat vinssien ja metsäperäkärryjen lisäksi haketuslaitteet ja kuormaimet.
- Perinteistä ja tärkeää asiakaskuntaa ovat omassa metsässään työskentelevät maatalousyrittäjät. Urakoitsijoiden määrä on asiakkaiden joukossa nousussa.
Pelikenttänä on ala, joka seilaa maailmanlaajuisissa trendeissä aallonharjalla. Metsästä saatavaa bioenergiaa halutaan käyttöön yhä enemmän. Varsinkin eurooppalaisittain kyse on myös lifestyle-asioista; elämäntavasta, johon kuuluu ”paluu juurille”. Ihmiset haluavat koteihinsa tulisijoja, ja polttopuita tarvitaan.
Jerkun mukaan markkina-alueiden laajetessa tarvitaan jälleenmyyntiportaan hiomista sekä syvempää yhteistyötä alan yritysten kesken.
- Erilaisten asiakkaiden tarpeisiin on pystyttävä vastaamaan entistä paremmin. Täällä tyypillinen ostaja on metsätöitä tekevä maatilan isäntä, mutta Argentiinassa ei sellaista asiakasryhmää ole välttämättä lainkaan.
Farmi Forestin perustana ovat pitkät perinteet jo Peltosalmen Konepajan ajoilta, ja menestys on pysynyt vuosien mittaan vakaana.
Yritys on nyt valmis hakemaan uusia uria. Tähän on kuulunut myös organisaation muokkaaminen, eli Sami Jerkku on johdossa tuore kasvo.
- Ala on erittäin kiinnostava, ja heti tullessa ilahdutti täällä oleva todellinen tekemisen meininki.
Jerkulla on takana pitkä työmaa Englannissa rakennustekniikkafirma Hiltin markkinointitehtävissä. Kokemukset maailmalta vahvistavat käsitystä siitä, että Ylä-Savo on yritykselle kansainvälisesti katsoen hyvä kotipesä.
- Kun metsään liittyvä teknologia tulee Suomesta, siihen liitetään heti mielikuva laadusta ja luotettavuudesta. Farmi Forestilla voimana ovat myös yrityksen koko historia sekä sijainti täällä vihreän kullan keskellä.

Farmi Forest Oy

 •  Farmi Forest kuuluu Normet Group -konserniin.
 • Tuotantotilat ovat Iisalmessa Peltosalmella.
 • Valmistaa traktoriin kiinnitettäviä metsätyökoneita.
 • Viennin osuus liikevaihdosta noin 80 prosenttia. Yli 40 maahantuojaa ympäri maailmaa.
 • Liikevaihto reilut yhdeksän miljoonaa euroa.
 • Yritys työllistää 38 henkilöä, joista tuotannossa työskentelee 20.
 • Juuret juontuvat vuoteen 1962, jolloin Jaakko ja Jussi Sarvela perustivat Peltosalmen Konepajan. Konepaja myytiin Normet Oy:lle vuonna 1972.

Toimitusjohtaja Sami Jerkku

 • 36-vuotias, kotoisin Hyvinkäältä. Asuu nykyisin Iisalmessa ja Espoossa.
 • Kauppatieteiden maisteri.
 • Työskennellyt 12 vuotta rakennustekniikkayritys Hiltillä, josta kahdeksan vuotta Englannissa myynnin ja markkinoinnin tehtävissä.
 • Aloitti Farmi Forestin toimitusjohtajana maaliskuussa 2014.
 • Perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme lasta.
 • Farmi Forestin toimitusjohtajan Sami Jerkun mielestä Ylä-Savo on erinomainen kotipesä metsäalan yritykselle.
 • Jälleen uusi metsäperävaunu lähtee pian matkaan maailmalle.
  Heti tullessa ilahdutti täällä oleva todellinen tekemisen meininki.

  

ISlogo (3).jpg