Menestystarinoita Ylä-Savosta

Iiden ry tuo Iisalmeen keskustaan eloa

 Iiden_Logo-160x93.jpg  

Kaupungin keskustan vilkkauden taustalla on monta tekijää. Ensinnäkin yritykset ovat halunneet pysyä siellä ja jos tiloja on vapautunut, niihin on aina ollut kysyntää. Toiseksi; kaupunkisuunnittelussa on osattu arvostaa keskustaa ja esimerkiksi isoja liikkeitä ei ole keskitetty kauaksi, joten Iisalmi on säilyttänyt kauppapaikkamaineensa, muttei keskustan kustannuksella.

Työtä ja toimeliaisuutta elävyyden säilyttäminen on vaatinut. Kaupunkisuunnittelun ohella suurin kiitos lankeaa yrittäjille ja yrityksille, jotka ovat jokaisen kaupunkikeskuksen elävyyden takeena.

Mutta on myös yksi yhdistys, jota on kiittäminen, että yrittäjät ovat voineet luottaa siihen, että Iisalmen keskusta ei tule näivettymään. Juuri tässä saumassa Iiden ry on tehnyt ansiokasta työtä ollen yhdysside kaupungin, kaupunkilaisten ja yrittäjien välillä.

Tori toiseksi olohuoneeksi

Jussipatronen.jpg

Iisalmen tori on monien uudistusten jälkeen muodostumassa kaupunkilaisille toiseksi olohuoneeksi. Iiden ry:n toiminnanjohtaja Jussi Patronen kuitenkin muistuttaa, että paljon on vielä työtä jäljellä.

- Toimintamme taustalla on keskustan kehittämissuunnitelma, jonka työstämisessä Iiden ry oli yhtenä merkittävänä vaikuttajana. Tällä hetkellä suunnitelmaan liittyen olemme täsmentämässä liikennejärjestelysuunnitelmaa. Pohdimme mm. miten paljon ja miltä osin keskustan kadut tulevat kävelypainotteisiksi ja mitkä kadut yksisuuntaisiksi, Patronen kertoo.

Toinen suunnittelun alla oleva kysymys liittyy torin kupeessa olevaan linja-autoasemaan. Tämänkin tiimoilta on olemassa jo suunnitelmia; eräänä vaihtoehtona on, että linja-autoaseman Raatihuoneen vastapäiselle alueelle tulisi uusi liikerakennus.

Keskustan kauppatoiminta saa uusia muotoja

Suunnitelmien ohessa paljon on myös tapahtumassa. Esimerkiksi Torikulman liikerakennus on muotoutumassa uuteen uskoon. Tällä hetkellä siinä toimivat K-supermarket, Alko, Itella Oy, Sampopankki, Elisa-shop, Hovisuutari ja Filmtown. Jussi Patrosen mukaan muuttamassa Torikulmaan on kenkä- ja laukkuliike Styrman.

- Mielenkiinnolla Iisalmessa odotetaan myös Iisaan tulevaa muodin keskittymää, kun liikerakennukseen tulevat KappAhlin seuraksi H&M, Vero Moda, Jack & Jones, Dressmann ja Seppälä. Kokonaisuutta tulee täydentämään Hairlekiini -kampaamoketjun liike.

Jussi Patronen sanoo, ettei Iiden ry:llä sinänsä ole kauppojen Iisalmeen tulon ja niiden keskustaan sijoittumisen kannalta suoraa tekemistä, mutta muistuttaa, että ilman keskustan elävyyttä näin ei välttämättä olisi tapahtunut.

- Uskomme, että Myös jatkossa kehitys jatkuu suotuisana. Tässä tilannetta auttaa se, että Iisalmessa myöskään suuret liikkeet eivät ole sijoittuneet kymmenien kilometrien päähän, vaan ovat osa koko keskustan alueen kaupparakennetta.

Alun perin keskustan elävöittämiseen tähdännyt toiminta käynnistyi projektina 1999 jatkuen kolme vuotta myöhemmin yhdistyspohjalta. Sen myötävaikutuksella on kaupungin keskustaan saatu eloa ja myös runsaasti tapahtumia, joilla on oma imagollinen merkityksensä. Tänäkin kesänä sen saavat kokea iisalmelaisten lisäksi myös matkailijat.

Tarkkoja lukuja tapahtumiin osallistujista ei ole, mutta valistuneen arvion mukaan toritapahtumiin ja satamassa järjestetyille kalamarkkinoille osallistui viime vuonna 35 000 - 40 000 ihmistä Luvut kertovat siitä, että Iisalmessa viihtyvät niin omat kuin vieraatkin.

Juha Halonen
Kuvat: Juha Halonen (Jussi Patronen ja kauppahalli)
Muut kuvat: Iiden ry