Menestystarinoita Ylä-Savosta

Iisalmelainen IT-Systems porskuttaa kasvu-uralla

Iisalmelainen IT-Systems jatkaa kasvuaan; kun kaksi ja puoli vuotta sitten yritys työllisti seitsemän henkilöä, on heitä tällä hetkellä jo yksitoista. Samalla yritys on saamassa ensimmäisen ulkomaisen huippuosaajansa. IT-Systemsin pääomistaja, 27-vuotias Pasi Lappalainen kertoo, että kaveri tulee Englannista ja on tätä ennen työskennellyt isossa kansainvälisessä IT-alan firmassa.

- Oli tietenkin iloinen yllätys, että kaveri kysyi töitä meiltä, sillä tällä hetkellä hän ei osaa edes suomen kieltä. Toisaalta työ ei välttämättä sitä ainakaan tässä vaiheessa edellytä.

Kun reilut kaksi vuotta sitten Pasin omasta työajasta kului yrityksen hallintoon 20 ja leipätyöhön 80 prosenttia, ovat luvut nyt kääntyneet päinvastaiseksi. Syynä on ollut yrityksen kasvu ja verkottuminen omistusjärjestelyjen kautta Helsingissä toimivaan ja viisi ihmistä työllistävän videotuotantofirman kanssa. Helsingissä toimii myös osaomistajaperiaatteella IT-Systemsin myynti ja markkinointi. Varsinaiset työt tehdään Iisalmessa ja Oulussa.

it-systems1.JPG 
IT-Systems muutti uusiin tiloihin Pohjolankatu 8:aan puolisen vuotta sitten
 

 

Hallittua kasvua

IT-System syntyi 2006 loppupuolella Pasi Lappalaisen perustaessa sen kaverinsa kanssa. Siitä tähän päivään kasvu on ollut ripeää mutta hallittua; vuonna 2007 mukaan tuli kolmas henkilö, vuonna 2009 jälleen kaksi uutta henkilöä, ja nyt työntekijöitä on siis kaikkiaan yksitoista edustaen alan monipuolista osaamista; mukana on mm. Linux -osaajia, graafikoita ja ohjelmoijia.

- Valtaosa asiakkaistamme on eteläisestä Suomesta ja Oulusta, mutta sijaintimme ei ole ongelma. Päinvastoin Iisalmi soveltuu toimintaamme erittäin hyvin, sillä täällä kustannukset pysyvät kurissa.

Pasi ja osaomistajat, Janne Vidgren ja Heikki Niskanen, kiittelevät Iisalmea ihanteelliseksi yrityksen kannalta. Heidän mielestään koko yritystä ei edes olisi olemassa muualla; siksi kovaa on alan kilpailu varsinkin Helsingissä.

- Vaikka asiakkaamme ovat Etelä-Suomesta, meillä ei ole tarvetta muuttaa sinne, sillä bitit liikkuvat kaapeleissa. Jos olisimme etelässä, kilpailu kovenisi esimerkiksi hyvistä työntekijöistä siihen pisteeseen, että laatu tulisi kärsimään.

Iisalmessa nuorten yrittäjien mukaan vuokrataso ja työntekijöiden elinkustannukset asumis- ja muine kuluineen ovat kohtuulliset, jolloin myös palkkarakenne voidaan pitää hallinnassa. Tämä puolestaan antaa IT-Systemsille merkittävän kilpailuedun alan muihin yrityksiin nähden.

Tämä ei kuitenkaan yksin selitä iisalmelaisten menestymistä. Toiminnassa on siis oltava paljon sellaista, mikä on johtanut siihen, että yrityksen käden jälki näkyy yhä useammin televisiossa ja muussa valtakunnallisessa markkinoinnissa. Nuoret itse kiteyttävät pärjäämisensä sanaan luotettavuus, josta heidän mukaansa kertoo yhteistyötä tekevien mainostoimistojen myönteiset palautteet.

it-systems3.JPG 
Yrityksen itsensä näköistä neukkaria esittelee Pasi Lappalainen
 

 

Avoimella lähdekoodilla

Yrityksen perustamisesta lähtien sen päätuotteita ovat olleet yrityksille suunnatut kokonaisvaltaiset digitaalisen median ratkaisut.

Käytännössä tämä tarkoittaa yritysten verkkoon suunnattuja sähköisiä tuotteita kuten mm. kampanjasivustoja, bannereita ja markkinointiin ja myyntiin liittyviä järjestelmiä. Pääasiakkaina ovat keskisuuret ja jopa isot yritykset. Nyt suuntaamme myös siihen, että saamme varsin suuria ja haastavia kokonaisuuksia sisältäviä toimeksiantoja, kaverukset kertovat.

Moni suomalainen alan yritys tekee paljolti samaa, mutta IT-Systems erottuu niistä sillä, että kaikki toteutukset pohjautuvat maksuttomiin avoimen lähdekoodin ratkaisuihin. Tämä oli yrityksen ytimessä jo perustamisvaiheessa ja on sitä edelleenkin. Avoimen lähdekoodin käyttäjiä on toki paljon, mutta IT-Systems eroaa näistä siinä, että koko toiminta on täysin ammattimaista.

Myös työn jälki on ammattimaista ja ennen kaikkea ammattitaitoista. Heikki kertoo IT-Systemsin saavan paljon myönteistä palautetta isoiltakin asiakkailta siitä, että yritys pystyy tekemään runsaasti erilaisia IT-elementtejä sisältäviä kokonaisuuksia. Toisin sanoen työhön voi sisältyä samaan aikaan raskaan koodauksen lisäksi monia muita elementtejä kuten tekstejä ja videoita.


Teksti ja kuvat: Juha Halonen