Menestystarinoita Ylä-Savosta

Koljonvirta on arvokas alue

Uusi parkkialue, kylttejä ja opastuksia lisää. Leirintäalueella tapahtuu vielä elokuussakin.


Koljonvirran alueen kehittäminen matkailukohteena on vauhdissa. Tänä kesänä alueelle saatiin kokonaan uusi parkkialue. Se rakennettiin museoalueen ja Metsäpirtin väliselle niitylle.
– Kesäteatterin liikenteen on tarkoitus kulkea Metsäpirtin puolelta.
Myös tiestöä muutetaan siten, että niityn ohi Metsäpirtiltä museoalueelle tuova polku siirretään lähemmäs Mäntylää. Tie tulee silloin aidolle, entiselle paikalleen, kulttuuritoimenjohtaja Sanna Marin-Kainulainen kertoo.
Kesän aikana myös alueen opastusta on uusittu.
– Mansikkaniemen historiallisia polkuja on kunnostaettu ja reitistön varren opastuksia on parannettu. Opasteissa on tietoa mitä kaikkea alueella on ja mikä löytyy mistäkin.
Jatkossa sekä Kiuruvedeltä että kaupungista päin tuleville reiteille pystytetään vielä isot kyltit, joissa ”Taistelujen ja tarinoiden Koljonvirta” esittäytyy näyttävästi. Myös logo on uudistettu entisen pohjalta.

Valokuvat 1950- ja 1960 -luvuilta kertovat Koljonvirran ja Mansikkaniemen maisemien olleen hyvinkin avaria ja aukeita.
– Mansikkaniemi on hieno paikka ja toivottavasti ihmiset löytävät sen entistä enemmän myös kaupungin yhtenä virkistysalueena. Niemen kärjen avotulipaikkaa kunnostetaan pienimuotoisesti. Sinne rakennetaan mm. vaja ja tuodaan polttopuita, Sanna Marin-Kainulainen kertoo.
Keväällä on raivattu pahimpia ryteikköjä niin, että mm.
kesäteatterin katsomosta näkyy järvelle. Samoin museon piha-alueelta.
– Alueen luonto on kuitenkin pääosassa, raivauksia opn tehty ajatuksella ja hallitusti, Marin-Kainulainen korostaa.

Mäntylän tila oli viime kesänä vielä ”Koljonvirtakeskus” – nyt nimi on muutettu ”Koljonvirran opastuskeskukseksi”. Aiempi antoi Marin-Kainulaisen mukaan väärää mielikuvaa isommasta keskuksesta. Mäntylä toimii yrittäjävetoisesti ja kaupungin tukemana.
Koljonvirran historianäyttelyn teksteistä on laadittu nyt englannin- ja ruotsinkieliset käännökset. Koljonvirtakeskuksen työntekijöitä on koulutettu paitsi Koljonvirran myös koko Iisalmen opastukseen.
– Mäntylän kesäkahvila toimii ja paikkaan mahtuu noin bussilastillinen kävijöitä kerrallaan. Sinne kehitellään koko ajan uusia tuotteita.

Koljonvirta on Sanna Marin-Kainulaisen mukaan mukavasti jo alettu mieltää yhtenäisenä paikkana ja käyntikohteena, johon kuuluvat paitsi museo ja kesäteatteri myös Koljonvirta Camping & Catering, Ratsastuskeskus ja Metsäpirtti ruokapalveluineen.
Aluetta markkinoidaan valtakunnallisesti ja kesäkuussa internetissä avattu Koljonvirta.fi -sivusto tuo lisäpontta.
Kehittämistyössä on tehty paljon yhteistyötä ja tehdään entistä vahvemmin jatkossakin isolla rintamalla. Mukana ovat niin Tarinat elämään -hanke, kaupungin kulttuuritoimi, markkinointi ja matkailu kuin tekninen keskus ja alueen yrittäjät ja asukkaat.
– Koljonvirta on arvokas ja hieno alue, jota todella kannattaa kehittää. Uskon, että sillä on hienot mahdollisuudet olla yksi alueen merkittävä matkailukohde, Sanna Marin-Kainulainen sanoo.

Leirintäalueen päätapahtuma on ilman muuta elokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävät Rompepäivät.
– Vetouistelun SM-kisojen yhteydessä elokuun toisena viikonloppuna kokeilemme elokuvan ulkoilmanäytöstä. Valkokankaalle heijastetaan Iisalmessa aikoinaan kuvattu legendaarinen Edwin Laineen ohjaama Sven Tuuva, leirintäalueen isäntä Jamppa Kääriäinen lupaa.

Kansainvälisyyttä on luvassa elokuun 14–17. päivinä, jolloin Partalassa mitellään taistelulennokkien MM-titteleistä. Kääriäiset hoitavat tapahtuman muonituksen ja 17. päivänä leirintäalueella on luvassa gaalailta taikureineen.

Leirintäalueen päärakennuksen huoneet on remontoitu upeasti.
Kääriäiset aikovat hankkia alueelle myös lampaita, vuohia ja kanoja.
– Saa nähdä vaikka strutsikin joskus juoksentelee alueella, Kääriäinen heittää.


Koljonvirran kartano toimii leirintäalueen päärakennuksena.
Koljonvirta.jpg

Koljonvirran aluetta on siistitty. Esimerkiksi Juhani Ahon museolla ryteikköä on poistettu niin, että järvimaisema näkyy.

Tutustu Taisteluiden ja Tarinoiden Koljonvirran uudistettuihin www-sivuihin osoitteessa: www.koljonvirta.fi