Menestystarinoita Ylä-Savosta

Lunawood etenee kuin juna


Lämpöpuuvalmistajan vauhtiin kuuluvat uudet uunit, varastotilan lisääminen, logistiikkakeskus ja nettikauppa.

LunawMantsinen (3).jpg  Lunawoodin kiskot kulkevat uusiin investointeihin. Junamaisesti toimii myös tuotanto- ja kehitysjohtaja Henry Mantsisen takana näkyvä kymmeniä metrejä pitkä lämpökäsittelyuuni, joita Lunawood rakentaa entisen kolmen seuraksi kaksi lisää. – Puutavara etenee uunissa ”vaunusta” eli erilaisesta käsittelyvaiheesta toiseen. ’Uudet uunit otetaan käyttöön marraskuusta lähtien vaiheittain.

Kuva: Iisalmen Sanomat

Iisalmen Teollisuuskylä Oy ja lämpöpuuvalmistaja Lunawood neuvottelevat logistiikkakeskuksen rakentamisesta Iisalmen Soinlahteen.
Iisalmen Teollisuuskylä Oy rahoittaisi hallin, johon Lunawood asettuisi vuokralaiseksi. Teollisuuskylälle investointi olisi noin puoli miljoonaa euroa.
– Se voisi vauhdittaa alihankkijoiden saamista Soinlahteen, Lunawood Oy:n toimitusjohtaja Arto Halonen kertoo.
– Meidän ei kannata tehdä kaikkea jatkojalostusta itse. Hoidamme yritysten tekemien tuotteiden myynnin ja markkinoinnin.

Lunawood hakee kasvua myös kahdella uudella lämpökäsittelyuunilla: valmistuskapasiteettiin tämä tietäisi lähes 40 prosentin lisäystä eli nousua 62 000 kuutioon vuodessa. Yhtiön asema lämpöpuutuotannon kansainvälisenä markkinajohtajana vahvistuu edelleen.

Kun lämpöpuuta on mahdollista valmistaa jatkossa enemmän, vuosi sitten rakennetusta jatkojalostuslinjasta saadaan täysi hyöty irti. Välitön työllistävä vaikutus on kuusi henkilöä tuotantoon.
– Merkittäviä rahoittajia ovat Pohjois-Savon ely-keskus ja Finnvera Oyj.

Lunawood rakentaa Soinlahteen myös kaksi uutta varastoa kasvavalle lämpöpuumäärälle. Uudet investoinnit ovat yhteensä suuruudeltaan kolme miljoonaa euroa.
– Kun ne saadaan kokonaan käyttöön vuonna 2015, liikevaihto kasvaa kaikkiaan seitsemän miljoonaa euroa.
Investointeihin Lunawoodia ajavat laajentuvat markkinat.
– Lämpöpuu on ekologinen tuote, ajan hengen mukainen. Kilpailemme trooppisten kovapuiden kanssa.
– Lisäksi korjausrakentaminen lisääntyy, vaikka uudisrakentaminen onkin vähentynyt. Ja olohuoneet kasvavat terasseille, joihin lämpöpuuta paljon käytetään.

Nyt Lunawoodin tuotteista vientiin menee 85 prosenttia. Jatkossa markkinoita on tarkoitus kasvattaa niin kotimaassa kuin Keski-Euroopassa, Lähi-idässä, Aasiassa ja Luoteis-Venäjällä.
– Aasian maista olemme jo Japanissa, Koreassa ja Intiassa. Nyt Kiina tulee mukaan, Arto Halonen kertoo.
Lämpöpuun vahvuuksia ovat sen kestävyys ja hyvä lämmöneristävyys.
– Kolmen vuorokauden lämpökäsittelyprosessi noin 200 asteessa poistaa puusta pihkan ja osat, jotka ovat lahottajasienten ravintoa, joten homeetkaan eivät siinä viihdy. Tuote on myös myrkyttömänä helppo hävittää polttamalla.
– Puu ei elä, joten se pysyy mitoissaan.

Uudet uunit otetaan käyttöön ensi marraskuusta lähtien vaiheittain. Täydessä tehossaan ne ovat vuonna 2015. Myös varastot rakennetaan tänä vuonna. Logistiikkakeskus palvelee toteutuessaan sekä Lunawoodia että tytäryhtiö Lunacompin lämpöpuukomposiittituotteita ja helpottaa myynnin laajentumista nettikauppaan. Yhtiön internetsivut uudistuvat huhtikuun vaihteessa.

Halonen on huolissaan sahojen raaka-aineen saannista. Lunawoodille puuta tulee muun muassa Kiuruvedeltä, Viitasaarelta, Nurmeksesta, Kuhmosta ja Savonlinnan seudulta.
– Puukauppaan tarvitaan tasaisuutta. Puunmyyntiä pitäisi vauhdittaa pinta-alaverotuksella.

Oy Lunawood Ltd on perustettu vuonna 2002 ja se on maailman johtava lämpöpuun valmistaja.
Yhtiön tuotantolaitokset Iisalmen Soinlahdessa ja Joensuussa. Liikevaihto noin 19 miljoonaa euroa vuonna 2012.
Iisalmessa noin 50 työntekijää, Joensuussa 10. Tytäryhtiö Lunacomp tuottaa lämpöpuukomposiittia.

ISlogo (3).jpg