Menestystarinoita Ylä-Savosta

Profile teki jättimäiset autokaupat

Iisalmelainen erikoisajoneuvojen valmistaja Profile Vehicles Oy on murjaissut historiansa suurimmat kaupat.

Unkarin terveysministeriö teki iisalmelaisyhtiölle peräti 178 ambulanssia koskevan tilauksen. Kaupan arvo on noin kymmenen miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Marko Revon mukaan kyseessä on tiettävästi suurin Euroopassa tehty yksittäinen ambulansseja koskeva kauppa.
– Ambulanssit on suunniteltu ja prototyypit tehty Iisalmessa. Lisäksi osa autojen tarvitsemista materiaaleista valmistetaan Iisalmessa ja toimitetaan Unkariin.
– Unkarissa autojen kokoonpanosta vastaa viime vuonna perustettu Profilen tytäryhtiö Magyarországi Fióktelepe, Repo toteaa.

Ambulanssien valmistus alkaa joulukuussa ja viimeinen auto toimitetaan tilaajalle ensi elokuun lopussa. Autojen, Mercedes-Benzien ja Volkswagenien, alustat on jo tilattu.
Hänen mukaansa Profilen lomautukset on Iisalmessa keskeytetty ja Iisalmen tehtaalla on nyt täystyöllisyys. Väkeä on töissä 70–80 hengen verran.
– Tilaus tuo paljon lisää töitä suunnitteluun ja materiaalipuolelle. Tarvittavat materiaalit rahdataan Iisalmesta Budapestiin rekkakyydillä.
Jättikauppa vahvistaa Revon mukaan omalta osaltaan Iisalmen asemaa entisestään erikoisajoneuvojen tuotekehityksen ja teknologian pääpaikkana.
Unkariin Profile toimitti jo viime vuoden ja kuluvan vuoden aikana yhteensä 83 autoa.

Profilen tuotannosta on jo vuosikausia mennyt iso osa vientiin. Vuosien varrella on myös ollut varsin mielenkiintoisia asiakkaita, sillä muun muassa Venäjän presidenttinä nykyäänkin toimivalle Vladimir Putinille toimitettiin ambulanssi vuonna 2001.
Jo vuotta aikaisemmin oli Thaimaan kuninkaalle lähtenyt Iisalmesta ambulanssi. Kansainvälinen yritys on tehnyt vuosien saatossa lukuisia merkittäviä kauppoja. Esimerkiksi vuonna 2007 toimitti Profile Kuwaitiin yli 50 ambulanssia.

Pari vuotta sitten iisalmelaisyritys teki monivuotisen toimitussopimuksen Norjan valtion kanssa ja se takaa työtä moneksi vuodeksi eteenpäin.

Toki Profilen kahden raidan logolla varustettuja ambulansseja näkyy ihan kotoisessakin katukuvassa. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin omistamat ambulanssit singahtelevat kaduilla tätä nykyä hopeanvärisinä – ja toki Profilen logo kylkeen maalattuina.

Profile Vehicles Oy sai ensilaukauksensa syksyllä 1982. Kosti ja Keijo Repo sekä Matti Sollo lähtivät tuolloin paikkakunnalla toimineen Erikoiskori Oy:n palveluksesta ja perustivat Iikori Ky:n.
– Erikoiskori lopetti tuolloin Iisalmessa ambulanssien valmistuksen, joten kolmikko näki mahdollisuuden uuden firman perustamiseksi, tietää Profile Vehicles Oy:n toimitusjohtaja Marko Repo kertoa.
Iikori panosti tuotekehitykseen ideoimalla muun muassa katonkorotusmoduulin. Eräs asiakas lausuikin, että nyt autolla on uusi profiili. Iikorin nimi muuttuikin vuonna 1992 Profile Oy:ksi juuri tuon uuden ”profiilin” ansiosta.
– Yhtiön tuotekehitys, teknologia ja suunnittelu tulevat tulevaisuudessakin pysymään Iisalmessa. Näin varmistamme sen, että osaaminen pidetään omissa käsissä. Iisalmen tehdas on ns. mallitehdas, jonka oppeja osaltaan hyödynnetään tytärtehtaissa, muistuttaa Repo.
Marko Revosta tuli toimitusjohtaja vuoden 2000 loppupuolella, kun hänen veljensä Kosti menehtyi yllättäen.

Profile Vehicles Oy on aina tunnettu laadusta ja turvallisuudesta. Revon mukaan onneksi suurin osa asiakkaistakin haluaa ambulanssiostoissa satsata näihin kahteen asiaan, joten tarjouskilpailuissa ei suinkaan valita aina halvinta vaihtoehtoa.
– Niin, ambulanssiksihan voi sanoa sellaista autoa, jossa on vilkku katolla ja kyljessä lukee ambulanssi, naurahtaa Repo ja sanoo ainakin heidän tehtaaltaan lähtevän erittäin korkeaa teknologiaa sisältäviä ambulansseja.
Iikori aloitti toimintansa Luuniemellä sijainneessa yhteishallissa, josta se muutti vuonna 1985 omaan teollisuushalliin Parkatille. Toistakymmentä vuotta sitten yritys osti Yrittäjäntieltä noin kolmen hehtaarin tontin ja sillä sijainneen suurehkon teollisuuskiinteistön, josta merkittävä osa oli jo tuolloin Profilen käytössä.

profile (3).jpg  Kuva:
Profile Vehicles paukautti historiansa suurimmat ambulanssikaupat ja toimittaa Unkarin terveysministeriölle peräti 178 ambulanssia.
Materiaalipäällikkö Kari-Pekka Komulainen osoittaa Profile-ambulanssin konepellin tunnusraitoja, joiden perusteella tunnistaa Profilen ambulanssit