Menestystarinoita Ylä-Savosta

Sanna Kärkkäinen luokkansa paras

Iisalmi 29.5.11.JPG Iisalmi 29.5.11 (3).JPG Riihimäki MXD 1 erä 5.JPG

Kuvat Sannan omasta arkistosta; Riihimäeltä (vaaleassa asussa), muut kuvat Iisalmen kisasta viime vuodelta.

Jalat eivät yltäneet edes maahan, kun Sanna Kärkkäinen 3,5-vuotiaana oppi ajamaan Honda Monkeyllä. Itse asiassa sillä tiellä hän on vielä tänäänkin; nyt 18-vuotiaana motocrosspyöräilijänä. Lahjakkaana urheilijana Sannasta tullaan kuulemaan vielä paljon.

Nuoresta iästään huolimatta Sanna on jo 3-kertainen liigamestari naisten MXD-sarjassa. Myös neljäs mestaruus alkaa olla sinettiä vailla; takana on kolme voitettua kisaa, ja kun kaksi on vielä jäljellä, Sanna johtaa sarjaa käytännössä ylivoimaisesti.

MXD-liiga sijoittuu SM-sarjan ja kansallisen tason väliin. Siinäkin kisoja käydään ympäri Suomea Turusta Rovaniemelle saakka ja kisojen yhteispisteiden mukaan lasketaan voittaja. Erityisen ylpeä Sanna on kotikaupunkinsa, Iisalmen, radasta, jossa viimeisin kisa käytiin heinäkuun viimeisellä viikolla.

- Kotirata on kova, savipohjainen rata, jota on viime vuosina kehitetty paljon. Tämä sopii itselleni hyvin siksi, että myös ulkomailla olevat radat ovat useimmiten kovapohjaisia. Viimeksi tämä tuli koetuksi Kroatiassa ja Sloveniassa, jossa kilpailin naisten WMX-sarjassa.

Sanna kehuu myös Ryhälänmäessä olevaa yksityistä enduroreittiä, jonne seuran jäsenet pääsevät maanomistajan luvalla ajamaan. Siellä Sanna käy harjoittelemassa lähinnä talvisin, sillä kesä kuluu tiiviisti motocrossin parissa. Tästä huolimatta tähtäin on naisten endurojoukkueen MM-kisoissa, jotka käydään syyskuun lopussa Saksassa.

- Harjoituksia on siis tiedossa runsaasti. Niihin sisältyy ajamisen lisäksi myös renkaiden vaihtoa ja pyörän huoltoa, sillä aiempaa kokemusta näistä tehtävistä ei juuri ole, mutta onneksi joukkueessamme hyvä yhteishenki ja auttamistahtoa kaikilla sen jäsenillä, Sanna kehuu.

Menestyksen takana tukijoukot

 sanna.JPG

Kuva: Juha Halonen. Opiskelu on edelleen tärkeällä sijalla. Sanna sanookin käyvänsä mielellään vielä neljännen luokan lukiossa, jotta sekä opiskelu että urheiluharrastus ovat tasapainossa.

Sannan menestys on kummunnut ilmiselvästi hänen lahjakkuudesta lajiin, mutta sen esiintulon ovat mahdollistaneet tukijoukot, joita Sanna luettelee useita. Esimerkiksi ulkomaille suuntautuvat kisamatkat eivät onnistuisi ilman monien iisalmelaisyritysten sponsorointia, jolle hän antaa suuren arvon.

- Myös Iisalmen kaupunki on ollut tukemassa harrastustani lukuisin stipendein ja tietenkin luomalla myös hienot harjoitteluolosuhteet. Kaikki tämä osoittaa, että kaupunki antaa suuren arvon eri lajeja harrastaville nuorille.

Kaikkein lämpimimmän kiitoksen Sanna antaa kuitenkin perheelleen, joka alusta lähtien on tukenut hänen harrastustaan. Erityismaininnan saa äiti, Tarja Kärkkäinen, joka taloudellisen tuen lisäksi toimii kisoissa huoltajana.

- On ollut hienoa seurata myös äidin kehitystä, sillä pyörän huollossa hän lähti nollasta, mutta on nyttemmin kehittynyt tosi taitavaksi mekaanikoksi. Tiimiämme täydentää kisoissa maskottimme, pikkuveljeni Mika, joka tuo aina hyvää mieltä reissuillemme.

Menestyksen takana on tietenkin myös pyörä, KTM 250 cc, jonka Sanna on saanut KTM Motorsport tiimiltä jo toisena vuotena. Tiimipaikasta Sanna antaa kiitoksensa iisalmelaislähtöiselle Arto Jokiselle, vielä viime vuonna Suomen moottoriliiton motocrossin lajipäällikkönä toimineena hänellä oli halu auttaa nuorta urheilijaa eteenpäin.

JH