Pitkä ura ompelijana päättyi irtisanomisiin
- PIRKKO LÄHTI ROHKEASTI HOITOTYÖHÖN

Miltä tuntuu, kun pitkä työsuhde sosiaalisine verkostoineen jää taakse irtisanomistilanteen myötä? Onko liki kolmikymmenvuotisen uran jälkeen mahdollista suunnata ihan toisenlaiselle alalle ja löytää töitä pieneltä kotipaikkakunnalta? Kun löytyy tahtoa ja aktiivista asennetta, esteet muuttuvat korkeintaan hidasteiksi - siitä kertoo keiteleläisen Pirkko Rytkösen työllistymistarina.

Keiteleläinen Pirkko Rytkönen aloitti 28 vuotta kestäneen työuransa Blueman Oy:ssä (myöhemmin Masi Company Oy) vuonna 1987 tekemällä äitiysloman sijaisuutena siivoustöitä tehtaalla. Pian siivous vaihtui vaiheompelijan tehtäviin alan työllisyyskurssin myötä. Vuoden 2014 joulukuussa pitkälle työuralle näytettiin kuitenkin loppua tuotannollisista syistä annetun irtisanomislapun muodossa – liki kolmikymmenvuotinen pesti päättyi heinäkuussa 2015 puolen vuoden irtisanomisajan jälkeen. Pitkän työsuhteen päättyminen tuntui iskulta vasten kasvoja: ei töitä, ei tuttuja työkavereita ja työyhteisöä.

 Pirkko ei kuitenkaan lannistunut, olihan hänelle tukenaan kannustava puoliso, joka valoi uskoa tuleviin mahdollisuuksiin. Yksi mahdollisuus avautuikin jo vuoden 2015 alussa, kun Pirkko sai tietää pääsevänsä viisi viikkoa kestävään palkalliseen työkokeiluun, jonka myötä voisi turvallisesti selvittää soveltuvuutta uudelle, ennestään tuntemattomalle alalle.

- Aloin avarakatseisesti miettiä, mitä voisin kokeilla ja hoksasin, että tykkään vanhuksista – työ heidän parissaan voisi olla mielenkiintoista. Soitinkin Keiteleen kuntaan ja kysyin, olisiko mahdollista päästä työkokeiluun ja minulle vastattiin myöntävästi. Työkokeilu osoitti, että vanhustyö sopii minulle ja siitä myös tykkään, kertoo Pirkko.

 Pirkko jatkoi vanhustyössä hoitoapulaisen tuuraustehtävissä kesän ajan ja varmistaakseen mahdollisuutensa toimia alalla jatkossakin, hän alkoi kartoittaa ammattipätevyyden antavia koulutusmahdollisuuksia. Ensimmäinen haku Keiteleellä järjestettyyn lähihoitajakoulutukseen ei tärpännyt, mutta ilokseen Pirkko pääsi lokakuussa 2015 Iisalmessa alkaneeseen vuoden mittaiseen hoiva-avustajakoulutukseen.

 - Kun koulu päättyi tuli taas tyhjä tunne: mitä nyt, mistä saisin työpaikan? Soittelin suoraan mahdollisille työnantajille ja kyselin töitä. Vastaanotto oli aina myönteinen, ja he ottivat yhteystietoni tarpeen varalle. Suoraan en kuitenkaan töitä heti löytänyt, kertoo Pirkko.

 Työnhakuaan tehostaakseen Pirkko lähti mukaan myös Etappi-työllisyyspalveluiden järjestämään Nilakan Osaajatreffit –kampanjaan. Hankkeeseen osallistumisen myötä hän sai tukea työnhakuunsa Etapin palveluista. Yksi Etapin työnantaja ja -hakija -matchauksen edellytyksistä on yrityskartoituspalvelu, jonka puitteissa Etapin toimiala-asiantuntija Jenna Hartojoki oli yhteydessä myös Vesannolle Simolan palvelukeskukseen. Simolaan oli tulossa muutoksia, joiden myötä tultaisiin palkkaamaan uusia työntekijöitä. Jenna soittikin hetimmiten työnhakija-asiakkaalleen Pirkolle ja kehotti häntä seuraamaan avoimeksi tulevia työpaikkoja – josko tuoreelle ja motivoituneelle hoiva-avustajalle löytyisi töitä Simolasta.

 Pian Simolan paikat tulivatkin hakuun TE-keskuksen sivuille ja Pirkko lähetti hakemuksensa:

 -    Minut kutsuttiin haastatteluun, ja siellä käytyäni alkoi jännitys, kuinka tässä kävisi. Aika kävi kyllä pitkäksi tietoa odotellessa. Mutta kannatti odottaa, sillä sain mieluisan joululahjan ja lottovoiton samassa paketissa – vakituisen työpaikan! Sen kuultuani hypin riemusta ja taisinpa kiljahdellakin, kertoo Pirkko vieläkin onnesta ymmyrkäisenä ja jatkaa:

-  Mahtava fiilis! Haluan kannustaa muitakin vastaavaan tilanteeseen joutuvia, että ei kannata luovuttaa. Sinnikkäästi ja aktiivisesti uusia mahdollisuuksia etsien voi löytää jotain uutta ja upeaa.

Pirkko Rytkönen ja Jenna Hartojoki iloitsevat Pirkon uudesta urasta..PNG

 Pirkko Rytkönen ja Etapin toimiala-asiantuntija Jenna Hartojoki iloitsevat Pirkon uudesta työstä. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo!

Etappi-työllisyyspalvelut tukee hankkeessa mukana olevia asiakkaitaan työnhaussa ja oman osaamisen vahvistamisessa. Pirkon tarina kertoo yhdestä työnhaun polusta, joka päättyi erityisen hienosti – tehdään yhdessä matkaa kohti työtä!

  

Onko sinulla tarina, jonka haluaisit kertoa muille työnhakijoille? Jakamalla omat kokemuksensa voi usein auttaa muita samassa tilanteessa olevia. Etsitään yhdessä sopivin tapa kertoa sinun tarinasi - ota yhteyttä!