Ylä-Savo nyt!

Ideoista ihmeiksi -osallistuva budjetointi: Iisalmelaisten ideoimat ulkoilmaelokuvatapahtuma ja Paloisvuoren näköalatorni kaupunginhallituksen päätettäviksi

Paloisvuoren ulkoilualue.jpgPaloisvuoren ulkoilualueelle esitetään rakennettavaksi näköalatornia
23.5.2024 14.00

Iisalmi keräsi tammi-helmikuussa Ideoista ihmeiksi -osallistuvan budjetoinnin mallissaan kuntalaisehdotuksia erilaisista asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavista toimenpiteistä. Maaliskuussa kuntalaiset pääsivät äänestämään työryhmän valitsemien kuuden kuntalaisehdotuksen joukosta omia suosikkejaan. Äänestyksessä kärkeen nousseet ideat olivat ulkoilmaelokuvatapahtuma ja Paloisvuoren näköalatorni, ja niiden toteutusta on valmistelu kevään aikana. Keskiviikkona 22.5.2024 kokoontunut Osallistuvan budjetoinnin työryhmä totesi valmistelun edenneen hyvin ja päätti esittää kaupunginhallitukselle näköalatornin ja ulkoilmaelokuvatapahtuman toteutusta kuluvan vuoden aikana. Käytettävissä oleva 100 000 euron määräraha riittää molempien kuntalaisideoiden toteutukseen ja molempien ideoiden voidaan nähdä vaikuttavan myönteisesti ja tuoreella tavalla kuntalaisten hyvinvointiin.

Työryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että ulkoilmaelokuvatapahtuma järjestettäisiin Luuniemen juhlakentällä niin sanottuna Drive in -tapahtumana. Tavoitteena on järjestää tapahtuma, jossa on kaksi näytöstä ja mahdollistaa näin runsas osallistujamäärä. Yhteen näytökseen mahtuu 75 autoa. Ulkoilmaelokuvatapahtumalle suotuisin ajankohta olisi syyskuu, jolloin illat jo pimenevät, mutta kuitenkaan lumisateen varaa ei vielä ole.

”Drive in -elokuvanäytös mahdollistaa mukavan ja hieman erilaisen yhdessäolohetken, ja jokainen voi varata mieleisensä eväät autokatsomoon, tai kenties autokunnat innostuvat käymään ennen näytöstä yhteisellä aterialla paikallisissa ravintoloissa!”, pohtii Iisalmen kaupungin hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori Hanna Holopainen.

Ulkoilmaelokuvan lisäksi työryhmä esittää kaupunginhallitukselle näköalatornin rakentamista Paloisvuorelle. Kuuden metrin korkuinen, kauniin maiseman avaava torni toisi uudenlaisen retkikohteen iisalmelaisten ulottuville, ja monipuolistaisi jo nyt monen rakastamaa Paloisvuoren ulkoilualuetta. Näköalatornin alaosaan esitetään rakennettavaksi esteetöntä tasannetta ja pöytäryhmää, joka mahdollistaa retkieväiden nauttimisen.

”Paloisvuori on yksi Iisalmen helmistä, ja on hienoa, että kuntalaiset olivat ideoineet tykätylle alueelle uudenlaista virkistyskäyttöä. Paloisvuori on lähellä ja siten saavutettavissa monelle.”, toteaa Hanna Holopainen.

Kaupunginhallitus käsittelee Osallistuvan budjetoinnin työryhmän esityksen maanantaina 3.6.2024 ja kuntalaisia tiedotetaan etenemisestä www.iisalmi.fi/ideoistaihmeiksi -verkkosivulla.