Maailmalle metallilla ja metsällä

Pohjois-Savon teollisuusyritysten liikevaihto ja vienti ovat kasvaneet 2000-luvulla muuta Suomea nopeammin. Ylä-Savo, Iisalmi ympäristökuntineen, on Pohjois-Savon vientiveturi erityisesti metalliteollisuuden yritysten jatkuvan kasvuja kehityshakuisuuden ansiosta.

Ylä-Savon keskeisiä vahvuuksia ovat kasvavan maidontuotannon lisäksi kansallisesti merkittävä metallialan yrityskeskittymä sekä maakunnan runsaita metsävaroja käyttävä mittava puunjalostusteollisuus.

Teollisuus on seudullamme monialaista ja innovatiivista. Nykyaikaiseen ja kilpailukykyiseen teknologiatoimialan keskittymään kuuluu kansainvälisillä markkinoilla toimivia yrityksiä, joihin alihankkijat voivat verkostoitua. Maailmalla Ponssen metsäkoneet, Normetin kaivosajoneuvot ja Profile Vehiclesin ambulanssit tunnetaan korkeasta laadustaan. Genelecin studiotarkkailukaiuttimet edustavat oman alansa kansainvälistä huippua, ja panimoyritys Olvi pitää huolen, ettei jano pääse yllättämään.

Normet Oy:llä on lähes 50 vuoden kokemus maanalaisten kaivosten ja tunneleiden rakentamiseen tarvittavien laitteiden kehittämisestä, tuotannosta ja myynnistä. Yritys tarjoaa myös rakennuskemikaaleja, asiakasprosesseja tehostavia kokonaisratkaisuja sekä palveluja laitteiden huoltoon ja käyttöön sekä maanalaisen rakentamisen prosesseihin. Yli 9000 toimitetun laitteen myötä Normet on noussut yhdeksi markkinoiden johtavista yrityksistä alallaan.

Normetin pääkonttorissa Iisalmessa on konsernihallinto sekä tuotteiden ja palvelujen tuotekehitys. Tuotantoa kansainvälisellä yrityksellä on Iisalmen lisäksi Santiagossa, Chilessä ja Ludvikassa, Ruotsissa. Normet on perustanut maailmanlaajuisen jakelu- ja palveluverkoston voidakseen reagoida nopeammin ja paremmin muutoksiin, joita tapahtuu asiakkaiden toimintaympäristössä. Verkosto sisältää 37 myynti- ja tukitoimipistettä 24 maassa ja sitä koordinoidaan Sveitsistä Normet International Ltd:stä käsin.

Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon vuonna 2013 saanut Keitele Forest Oy on vuonna 1981 perustettu perheyritys, josta on kasvanut yksi Suomen suurimmista mekaanisen puunjalostuksen toimijoista. Keitele Forest toimittaa pohjoisen hitaasti kasvaneesta, tiheäsyisestä havupuusta valmistettua korkealaatuista sahatavaraa sekä jalosteita liki 30 maahan. Yrityksen suurimmat markkinaalueet ovat EU-maat ja Japani.

Keitele Groupin asiakaslähtöinen ideologia ulottuu raaka-aineen hankinnasta valmiiden tuotteiden toimitukseen. Emoyhtiö Keitele Forest Oy:n lisäksi Keiteleyhtiöihin kuuluvat sahayhtiö Keitele Timber Oy, jatkojalostusyksikkö Keitele Forest Wood Production, liimapuuta valmistava Keitele Engineered Wood Oy sekä Keitele Energy Oy, joka tuottaa konsernin tarvitseman energian sahauksen sivutuotteista.

Lähteet:
www.normet.fi ja www.keiteleforest.fi

Genelec Ponsse Profile vehicles