Ylä-Savo nyt!

Ideoista ihmeiksi -osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä annettiin 412 ääntä – työryhmä esittää toteutettaviksi ulkoilmaelokuvatapahtumaa ja näköalatornia Paloisvuorelle

Iisalmi ilmakuva haukiniemi.jpg
8.4.2024 14.00

Iisalmi keräsi tammi-helmikuussa Ideoista ihmeiksi -osallistuvan budjetoinnin mallissaan kuntalaisehdotuksia erilaisista asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavista toimenpiteistä. Maaliskuussa kuntalaiset pääsivät äänestämään työryhmän valitsemien kuuden ehdotuksen joukosta omia suosikkejaan. Ääniä annettiin yhteensä 412 ja kärkiehdokkaiksi nousivat mm. näköalatorni Paloisvuorelle ja ulkoilmaelokuvatapahtuma. Talousarvioon on varattu yhteensä 100 000 euroa, jolla tulee kattaa valittavien toimenpiteiden toteutus vuonna 2024. Lopullisen toimeenpanopäätöksen tekee Iisalmen kaupunginhallitus.

Osallistuvan budjetoinnin äänestys oli avoinna 11.-31.3.2024 iisalmi.fi/ideoistaihmeiksi -sivulla verkossa sekä uimahallilla ja kirjastolla paperisena äänestyksenä. Juhani Ahon koululla ja Iisalmen lyseolla toteutettiin kohdennettua nuorten äänien keräämistä oppilaitosten toimesta. Näin olleen osallistuva budjetointi onnistui keräämään ääniä ja osallistumista varsin laajasti. Osallistuvan budjetoinnin työryhmä kokoontui huhtikuun alussa käsittelemään äänestyksen lopputulosta ja laatimaan esitystä jatkotoimenpiteistä.

Äänestyksen lopputulos oli hyvin tasainen: Eniten ääniä saivat näköalatorni Paloisvuorelle (142), ulkoilmaelokuvatapahtuma (71) sekä keskusta-alueen koirapuisto (59), josta vain kahden äänen päähän jäi valoteokset (57). 

”Työryhmä esittää toteutettaviksi ideoiksi näköalatornia Paloisvuorelle ja ulkoilmaelokuvatapahtumaa. Molempien toimenpiteiden osalta käynnistetään jatkoselvittelyt, jotka tarkentavat toteuttamisen aikataulua ja kustannuksia”, kertoo hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori Hanna Holopainen

Kaupungin toimialoilla tarkennettavat kustannusarviot ja suunnitelmat tulevat osallistuvan budjetoinnin työryhmän käsiteltäviksi 22.5.2024. Näin työryhmä pääsee esittämään kaupunginhallituksen kesäkuun kokoukseen alustavat suunnitelmat toteutettavista ideoista. Kaupunginhallitus tekee viralliset päätökset toimeenpanosta. 

”Työryhmämme kiittää kaikkia äänestykseen ja ideointiin osallistuneita! Mielestämme osallistuminen toteutui hienosti, ja saimme myös nuoria mukaan vaikuttamaan!”, iloitsee Hanna Holopainen.

Työryhmässä on mukana kaupungin henkilöstön edustajien lisäksi Ikäihmisten neuvoston, vammaisneuvoston sekä nuorisoneuvoston edustajat ja kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat.