Ylä-Savo nyt!

Iisalmi saa koeasukkaat Helsingistä ja Kuopiosta: VARHAISKASVATUKSEN OPETTAJA REETTA SOJAKKA JA SOSIAALISEN MEDIAN YRITTÄJÄ SAARA NÄRÄ TULEVAT TESTAAMAAN IISALMEN KIIRENEUTRAALIUTTA

Workcation By Iisalmi -kokeilun koeasukas Saara Närä on positiivisen terveyden edistäjä..pngWorkcation By Iisalmi -kokeilun koeasukas Saara Närä on positiivisen terveyden edistäjä.
11.4.2023 17.00

Iisalmen kaupungin ja By Iisalmi –verkoston Koe Iisalmi! -koeasumisen kampanja herätti tänäkin vuonna runsaasti kiinnostusta ja hakijoita oli ympäri Suomea. Iisalmi saakin kesällä 2023 sarjassaan jo viidennen koeasukkaansa, kun varhaiskasvatuksen opettaja Reetta Sojakka Helsingistä muuttaa kaupunkiin työskennelläkseen kesän ajan Iisalmen kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa. Nyt onkin ensimmäinen kerta, jolloin koeasukas on julkisen sektorin palvelukseen pestautunut osaaja – Reetta Sojakan kautta päästäneen kuulemaan, millaista on työ lapsuuden ihmeellisten vuosien parissa juuri Iisalmessa verrattuna pääkaupunkiseutuun. Täysin uutta koeasumisen lajia edustaa Workcation #ByIisalmi -kokeilu, jossa sosiaalisen median yrittäjänä työskentelevä terveysviestinnän asiantuntija Saara Närä yhdistää työn ja vapaa-ajan asumalla viikon ajan Spa Hotel Runnissa. Workcation-kokeilu nostaa Saara Närän kokemusten kautta esille ne monet mahdollisuudet, joita Iisalmessa on tarjolla hänen kaltaisilleen monipaikkaista työtä tekeville ja yrittäjille. Teemana koeasumisessa on tänä vuonna kiireneutraalius eli hyvinvointi, joka syntyy työn ja palautumisen tasapainosta.

Koe Iisalmi! -kampanjan houkuttimena toimiva täysin ilmainen asuminen ja muut edut innostavat vuodesta toiseen etenkin nuoria aikuisia hakemaan kesätöitä seudun yrityksistä, ovathan helpot ja edulliset asumisen ratkaisut merkittävä vaikuttaja kesätyöpaikkakuntaa valitessa. Ehtona koeasumiseen hakemiselle on muutto Iisalmeen Ylä-Savon ulkopuolelta sekä kesätyöpaikka seudulla. Kampanjan kriteerit täyttäviä hakijoita oli tänä vuonna 39, kun mukaan luetaan myös Workcation-sarjaan hakeneet.

Petterinkulma Oy:n viihtyisään kaksioon Makkaralahdelle muuttavan Reetta Sojakan some-viestinnän kautta päästään tulevana kesänä kurkistamaan siihen, millaista on työskennellä varhaiskasvatuksessa kaupungissa, jossa kasvatukseen ja opetukseen on monin tavoin panostettu. Reetta Sojakka saa varhaiskasvatuksen opettajana työskennellä eri päiväkodeissa iisalmelaislasten parissa, joten aitoja kohtaamisia on koeasukkaalla varmasti tiedossa. Vapaa-ajallaan Reetta nauttii joogasta ja luonnosta.

”Olen asunut isoissa kaupungeissa läpi elämäni, kunnes otin viime syksynä irtioton ja lähdin Marokkoon pieneen vuoristokylään opettamaan joogaa. Vuoriston rauha ja luonnon läheisyys teki ihmeitä pääkaupungin hektisyydessä ryvettyneelle stressaantuneelle mielelle ja kiireestä uupuneelle keholleni. Kun aika koitti pohtia, mitä kummaa tekisin kotiin paluun koittaessa, törmäsin Facebookissa Koe Iisalmi- mainokseen. Aluksi ohitin asian, mutta se jäi muhimaan takaa-alalle mieleeni. Mainos seurasi minua ja lopulta päätin hakea koeasukkaaksi. Kiireneutraalius, Iisalmen vesistöt ja luonto, sekä kulttuuritarjonta kutsuu minua!”, iloitsee Reetta Sojakka.

”Lempipuuhiani ovat veden äärellä istuskelu, jäätelökioskin uusien makujen maistelu, kävelylenkit ja kirjaston dekkarihyllyn kuluttaminen. Vapaa-ajallani harrastan akrojoogaa, teatteri-improvisaatiota ja salsatanssia. Tänä kesänä Iisalmen upean vesistön tarjoaman mahdollisuuden myötä aion aloittaa melonnan. Mukanani muuttaa marokkolainen rescuekoira Pilli, joka pääsee aloittamaan elämän uudessa kotimaassaan mitä mainioimmassa paikassa.”, kuvailee Reetta Sojakka vapaa-aikaansa liittyviä elementtejä, joista hän myöhemmin tulee kertomaan lisää @koeiisalmi -Instagram-profiilissa toimiessaan Iisalmen koeasukaslähettiläänä.

Petterinkulman kaksioon Makkaralahdelle muuttavat koesasukas Reetta Sojakka ja marokkolainen rescue-koira Pilli..jpg

Ennen Reetta Sojakan muuttoa @koeiisalmi -Instagramissa seurataan Ylä-Savon ammattiopiston sisutus- ja restaurointialan artesaaniopiskelijoiden työskentelyä koeasunnon remontoinnin ja sisustamisen parissa. Opiskelijat ovat saaneet inspiraatiokseen Reettan kuvauksen siitä, millaisessa kodissa hän viihtyy. Opiskelijat julkaisevat remontti- ja sisustustyöstään kertovaa blogia iisalmi.fi/koeiisalmi -sivulla.

 

Kiireneutraalius kuuluu kaikille – myös yrittäjille

Iisalmen kaupunki on julistanut tavoitteekseen olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuonna 2025. Kiireneutraalius tarkoittaa mahdollisuuksia elää tasapainoista, hyvinvoivaa arkea, jossa kansainvälinenkään uramenestys ei tarkoita luopumista ihmisenmyötäisestä arjesta ja leppoisasta elämäntavasta. Kiireneutraali Iisalmi -kampanjan tekojen kautta vahvistetaan jokaisen iisalmelaisen mahdollisuuksia löytää arjestaan kiireettömiä palautumisen hetkiä. Myös työhyvinvointiin kiinnitetään huomiota kaupungin ja By Iisalmi -verkoston yhteisessä, pitkäjänteisessä kampanjassa. Kiireneutraali Iisalmi -teema on mukana myös koeasumisessa.

”Workcation-kokeilumme houkutteli hakijoiksi etenkin yrittäjiä ja itsensä työllistäjiä. Monelle heistä työn ja vapaa-ajan yhdistävä workcation onkin tarpeen, sillä usein pitkä, yhtäjaksoinen loma ei ole mahdollinen. Iisalmessa ja tienoilla onkin paljon kohteita, joissa leppoisa ympäristö ja vaikkapa erilaiset hoidot ja elämykset tuovat työpäivän lomaan virkistystä. Ajatuksemme on, että kokeilun myötä tällaiset seudultamme löytyvät loman ja työn yhdistävät palvelut ja mahdollisuudet tunnettaisiin paremmin, ja kenties myös yritykset innostuvat kehittämään uusiakin tuotteita ja markkinointia tälle kasvavalle kohderyhmälle, joka voi tehdä työtään melkein mistä vain paikasta käsin.”, kertoo Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski.

Workcation-kokeiluun valittu koeasukas, sosiaalisen median yrittäjä Saara Närä saapuu Iisalmeen Kuopiosta, jonne hän on juuri muuttanut pääkaupunkiseudulta. Saaralla on yläsavolaista taustaa, sillä hän on viettänyt lapsuutensa Sonkajärvellä.

”Sonkajärveläisenä Iisalmi tuli minulle aikanaan hyvinkin tutuksi - olihan se lähin iso kaupunki ja paikka, jossa hoidettiin asioita lähes viikoittain. Iisalmeen liittyy rakkaita ja kipeitä muistoja sekä nuoruuden kasvukipuja. Iisalmessa asui entinen poikaystäväni, kävin siellä ensimmäisiä kertoja yökerhossa ja vietin alkunuoruuden iltoja ja kesän yöttömiä öitä kaupunginrannassa. Kun huomasin mainoksen Workcation #ByIisalmi -kokeilusta, päätin hakea, sillä haluan omalla toiminnallani ja näkyvyydelläni tukea omaa kotiseutuani ja rakkaita savolaisjuuriani.”, taustoittaa Saara Närä hakemistaan mukaan kampanjaan ja jatkaa:

”Workcation, eli loman ja työn yhdistäminen, kiehtoo minua myös ilmiönä. Ajattelen, että Workcationin kaltaista työnteon pitäisi olla joka päivä. Sellaista, että työpäivään mahtuisi palautumista ja rentoutumista lisääviä elementtejä jatkuvan puurtamisen ja raatamisen sijaan. Työ on keskeinen osa elämäämme ja siten hyvinvointiamme, ja tällä hetkellä yhteiskunnassamme työ uuvuttaa ihmisiä enemmän kuin koskaan. Sen vuoksi meidän on mietittävä uusia, joustavampia tapoja tehdä työtä, jotta meillä olisi pitkiä työuria vielä tulevaisuudessakin. Workcation voi olla yksi ratkaisu palauttavampaan, lempeämpään ja rennompaan työntekoon.”

Saara Närän workcation-kokemuksia pääsee seuraamaan paitsi Iisalmen kaupungin myös workcation-kohteena toimivan Spa Hotel Runnin sosiaalisen median kanavissa. Sosiaalisen median yrittäjänä, tuoreena terveystieteiden maisterina ja terveysviestinnän asiantuntijana Saara voi toimia vaikuttavana viestijänä ja kiireneutraaliuden lähettiläänä myös omien some-kanaviensa kautta – kokeehan hän teeman itsekin tärkeänä:

”Uskon, että Iisalmi on kampanjallaan osunut täydellisesti ajan hermoon. Yhteiskunnan tahti on viime vuosikymmeninä vain kiihtynyt. Työ, sosiaalinen media, suorituspaineet ja elämisen tavat uuvuttavat yhä useampia meistä. Itsekin olen nuoresta iästäni huolimatta kokenut kaksi vakavampaa työuupumista, ja niistä on toden totta leikki kaukana. Moni kaipaa kiireettömyyttä ja kiireneutraalia elämää, ja siihen Iisalmi on upealla tavalla tuomassa ratkaisuja ja kantamassa oman kortensa kekoon. Iisalmen sitoumus olla kiireneutraali seutukaupunki vuoteen 2025 on ihailtavaa edelläkävijyyttä!”, pohtii  Närä ja jatkaa:

”Yrittäjänä myös näen, että oman yrityksen ja liiketoiminnan pyörittäminen voi lähteä kiireneutraaleista lähtökohdista käsin. Kaiken ei tarvitse pyöriä hurjan tuloksen ja myyntiennätysten ympärillä. Rauhallisesta tilanteesta on hyvä ponnistaa. Olen ohjenuorana ajatellut, että en koskaan sanoisi omassa työssäni ääneen "mulla on nyt vähän kiire". Se tartuttaa kiireen tuntua myös muihin. Tätä vielä harjoittelen, mutta pikkuhiljaa olen siinä parempi.”

 

Seuraa koeasunnon remonttia ja koeasukkaiden kuulumisia Instagramissa @koeiisalmi https://www.instagram.com/koeiisalmi/ 

Reetta Sojakan kanavat:
NETTISIVUT: www.reettasojakka.yoga
INSTAGRAM: @reetta.sojakka

Saara Närän kanavat:
INSTAGRAM: @saaryaa
BLOGI: https://terveydellasaara.fi/
PODCAST:  Terveydellä, Saara (Spotify, Supla, Apple Podcastit jne.)