Menestystarinoita Ylä-Savosta

Menestyjä ja ihmisten vahva liikuttaja - Iisalmen Visa

 

Arvokkaita muistoja monelta vuosikymmeneltä, palkitsemisia ja yhteisiä onnistumisen kokemuksia. Niitä tarjoiltiin lauantaina 7.6. kun perinteikäs yleisseura Iisalmen Visa juhli 110-vuotista taivaltaan Iisalmen Kulttuurikeskuksessa. Visa on saavuttanut paljon pitkän historiansa aikana. 110-vuoteen mahtuu paljon mitaleja ja saavutuksia. Puheenjohtaja Tommi Lähteinen ei halua kuitenkaan nostaa Visan historiasta tiettyä hetkeä tai menestystä yli muiden.

Lähteiselle suurinta on seuran eteen tehty yhteinen tekeminen ja se, että Visa on pysynyt elinvoimaisena maailman muuttuessa.
- Visan historiassa on tapahtunut niin paljon, että en voi nimetä vain yksittäistä hetkeä. Olen ylpeä siitä, että Visa on pystynyt koko historiansa ajan olemaan vahva alueen ihmisten liikuttaja. Niin moni on tehnyt erittäin hyvää työtä sen tavoitteen eteen. Voi vaan kuvitella, kuinka monta ihmistä Visa on liikuttanut 110-vuotisen historiansa aikana, Lähteinen tuumii tyytyväisenä.

Saavutukset huippu- ja kuntourheilun parissa ovat yhtä tärkeitä Lähteiselle. Seuran toiminnan keskeisin tavoite on pysynyt samana koko historian ajan.
- Olemme perinteinen monilajiseura. Tavoite on luoda hyvät olosuhteet ja liikuttaa iisalmelaisia ihmisiä niin kunto kuin kilpaurheilussa. Seuran tavoitteeseen kuuluu myös edistää terveellistä elämäntapaa.
Lähteisen mukaan tilanne seurassa on tällä hetkellä kokonaisuudessaan hyvä. Erityisesti perusasiat ovat hyvällä mallilla.
- Talous on hyvässä kunnossa, joten pystymme luomaan hyvät olosuhteet liikkua. Yhteistyö eri lajijaostojen välillä toimii nyt selkeämmin, mutta siinä on vieläkin parannettavaa. Ikuinen ongelma on toimijoiden puute, seuraan olisi tulossa enemmänkin jäseniä, mutta joudumme jarruttelemaan toimijapulan vuoksi, Lähteinen arvioi.
Lähteisen mukaan Visassa vallitsee tiivis yhteishenki. Puheenjohtaja näkisi mielellään myös uutta verta seurassa.
- Uudet ihmiset tuovat aina uusia ideoita. Näen uusiutumisen positiivisena.

Juhlassa esiteltiin myös Iisalmen Sanomien uutispäällikkö Tommi Korpihallan kokoama Visan kattava historiikki, joka ilmestyy kesä-heinäkuun vaihteessa.
136-sivuisesta historiikista on vedokset jo valmiina, ja niihin voi käydä tutustumassa etukäteen Visalassa. Kirja valmistuu kesäkuun ja heinäkuun vaihteessa.
- Kirja avaa Iisalmelaisen urheilun ja urheiluseurojen historiaa. Jalkapalloilukin on saanut alkunsa Visasta. Myös se selviää, miten sisällissota jakoi urheilukansan kahtia, Korpihalla mainitsee.
Kirja sisältää monia tarinoita menestysurheilijoista vuosikymmenten ajalta. Ilman Iisalmen Visaa Iisalmi tuskin olisi samanlainen liikuntakaupunki, mitä se nyt on. Legendaariset puistohiihdot ansaitsevat myös paikkansa kirjassa.
100-vuotisjuhlavuonnaan Iisalmen Visa järjesti peräti kolmet SM-kilpailut. Miten se uroteko oli mahdollista?
- Haastattelujen perusteella Iisalmen Visassa on aina ollut hyvä yhteishenki. Toivottavasti se Visan henki välittyy kirjasta, Korpihalla toivoo.

Iisalmen-Visa.jpg

Kuva: Iisalmen Visan puheenjohtaja Tommi Lähteinen ja Hiihtoliiton puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori juhlivat Visan kunniakasta historiaa lauantaina 7. kesäkuuta Iisalmen Kulttuurikeskuksella.

Iisalmen Visa 110-vuotta

  • Perustettu 5.6.1904
  • Perinteikäs maastohiihto- ja yleisurheiluseura, jossa nykyisin harrastetaan myös suunnistusta, lentopalloa, triathlon ja painonnostoa.
  • Jäseniä noin 900
  • Tunnetuimpia visalaisia muun muassa Klaes Karppinen, Matilaisen veljekset Kalle, Erkki, Jukka ja Martti, Asko Pesonen, Juhani Repo.
  • Nykysin Visa on panostanut myös aikuisliikuntaan. 

 

Lisätietoja seurasta ja juhlavuoden ohjelmasta: http://www.iisalmenvisa.com/ 

ISlogo (3).jpg