Menestystarinoita Ylä-Savosta

Normetille presidentin kansainvälistymispalkinto

Kasvu on tullut yhtiön suuntautumisesta laitteiden valmistuksesta laajasti kalliolouhinnan vaiheiden hallintaan ja alan palveluihin. Normet on erikoistunut kallion lujitukseen kaivoksissa ja maanalaisessa rakentamisessa.

Lähes täysin viennistä riippuvaisen yhtiön tuotannosta ja tuotekehityksestä suurin osa tehdään Iisalmessa. Hallituksen puheenjohtaja Aaro Cantellin mukaan tuotanto tulee näillä näkymin säilymään kaupungissa vaikka yhtiöllä on kovat kasvuodotukset lähivuosille.

- Näen tulevaisuudessa Iisalmen keskeisimpänä paikkana myös valmistuksen ja tuotekehityksen kannalta. Teemme kaikkemme, että pysymme kilpailukykyisinä Iisalmessa. Näillä näkymin en näe estettä, miksi se ei jatkossa olisi näin, Cantell sanoi tänään palkitsemistilaisuudessa Helsingissä.

Kaivosten siirtyminen maan alle vauhdittaa kasvua

Normetin kasvua vauhdittaa Cantellin arvion mukaan kaivosten siirtyminen entistä enemmän maan alle. Cantell ei näe raaka-aineiden kysynnän heikkenemistä kehittyvien maiden talouskasvun ansiosta. Lisäksi yhtiöllä on jalansija myös muussa rakentamisessa, joka myös tapahtuu tilan puutteen vuoksi paljon maan alla.

Cantell on huomannut, että yhtiön kovista tavoitteista huolimatta henkilökunta on ollut innostunut kasvun tuomista uusista haasteista.

- On ollut mielenkiintoista havaita, kuinka ihmiset tekevät mielellään työtä kasvuvaiheessa, Aaro Cantell havainnoi.

Normetin tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa vuosittain kolmekymmentä prosenttia. Yhtiö vaihtoi edellisen laman aikoihin toimintatapaansa perinteisestä laitevalmistajasta kaivosalan palveluyritykseksi.

Yhtiöllä on töissä 700 työntekijää, joista noin puolet on töissä Iisalmessa. Iisalmen konepajalla kootaan Normetin isot kaivoskoneet.

Lähde: YLE Uutiset / Kari Ikävalko