Menestystarinoita Ylä-Savosta

Simpukan aita saa väriä taiteesta

Kaarina Kaikkonen palasi koulunsa pesäpallokentälle

27.2.2015

– Olen Kirkonsalmen kivikoulun kasvatti. Tällä paikalla oli aiemmin Ahjolan kenttä ja tässä käytiin aina pelaamassa pesäpalloa, Kaarina Kaikkonen muistelee päiväkoti Simpukan ikkunasta ulos katsellessaan. Kaikkonen on matkalaukkuineen tullut juuri syntymäkaupunkiinsa. Takana on näyttelynavaus Ranskassa – jännittävä tilanne taas kerran.

– Oli hauska uutinen, että Iisalmi minulta jotakin toivoo. En voinut kieltäytyä, vaikka kuinka kiire olisi, sanoo Kaarina Kaikkonen (s. 1952), yksi tämän hetken merkittävimmistä suomalaiskuvanveistäjistä.

Toki iisalmelaissyntyisen Kaikkosen installaatioita on Iisalmessa nähty – Taidehalli Art Annan yhteisnäyttelyssä kesällä 2004 ja Mansikkaniemellä kesällä 2008.
Paikalleen pysyvästi jäävän julkisen taideteoksen häneltä on kuitenkin yläsavolaisista kunnista tilannut vain Lapinlahti. Lapinlahden lukion pihalla on syksystä 2004 lähtien ollut pronssivaloksista ja Iisalmen vihreästä korukivestä koostuva Korkea veisu.
Ensi syksynä Iisalmen Prisman vieressä olevan päiväkoti Simpukan aidan ulkopuolelle tulee Kaarina Kaikkosen Askel askeleelta. Sen Iisalmen kaupunki tilasi prosenttitaideperiaatteella.
Iisalmen kaupunginvaltuusto on tehnyt 15.12.1980 edelleen voimassa olevan päätöksen, että jokaiseen uudisrakennukseen ostetaan taidetta prosentin suuruisella summalla rakennuskustannuksista. Simpukan budjetti oli 3,8 miljoonaa euroa, joten taidetta hankitaan 38 000 eurolla.
Puolet summasta tulee valtiolta eli taiteen edistämiskeskukselta, puolet katetaan teknisen keskuksen päiväkodin rakentamiseen varatuista määrärahoista.
– Prosenttiperiaatetta ei ole pitkiin aikoihin aktiivisesti käytetty, mutta tästä lähtien aina kun Iisalmeen ollaan suunnittelemassa uudisrakennusta, yritämme ujuttaa prosenttitaideperiaatteen mukaan, kulttuuritoimenjohtaja Sanna Marin-Kainulainen sanoo.

Simpukka sijaitsee liikenteen solmukohdassa. Onkin luontevaa, että taideteos tulee ulos ja aidan ulkopuolelle päiväkodista katsoen. Teoksen näkevät kaikki ohi liikkuvat, eivät vain päiväkodin asiakkaat ja työntekijät.
Kaarina Kaikkonen lupaa, että Askel askeleelta on leikkisä ja iloinen, väriä tuova teos. Päiväkodin valkoisessa aidassa ei Kaikkosen mielestä nyt ole lapsenmielisyyttä.
– Päiväkodissa saa olla iloa ja luovaa henkeä.
Voisi siis odottaa, että Simpukan lähistölle on tulossa samalla tavalla värikäs teos kuin Käpylän peruskouluun syksyllä 2012 valmistunut Kaikkosen Omille siiville! -teos on.
Ensi syksynä julkistettava teos on pikkutakki-installaatioistaan tutun Kaikkosen viides metallinen teos.

– Minulla on sisäinen elefantti, joka tykkää tilasta. Tykkään ajatella arkkitehtimäisesti. Iso tila tarvitsee ison teoksen – pieni pysti ei ota tilaa hallintaan. Teoksen pitää pärjätä rakennuksen kanssa.
Simpukasta Kaikkonen havainnoi sen poljennon, aidan eri tasot ja rakennuksen poukkoilun. Hän pyrkii vuoropuheluun rakennuksen arkkitehtuurin kanssa.
– Vihreä on luonnon väri, kasvun väri, hän kommentoi päiväkodin väritystä.
Prosenttitaidetyöryhmään kuuluvat sivistystoimenjohtaja Kirsi-Tiina Ikonen, suunnitteluarkkitehti Riikka Ollinaho, kaupunginarkkitehti Pirjo Pykäläinen, luottamushenkilöiden edustaja Antti Sarvela, päiväkodin johtaja Marjatta Miettinen ja päivähoidon johtaja Sinikka Hyvärinen.
– Askel askeleelta kuvaa hyvin sitä, miten kutakin lasta kasvatetaan tässä talossa, Miettinen sanoo.

Kaarina Kaikkonen
S. 1952 Iisalmi.
Kuvanveistäjä.
Valmistui Suomen taideakatemian koulusta vuonna 1983.
Tunnetaan miesten pikkutakeista tehdyistä installaatioista.
On saanut installaatioillaan kansainvälistä huomiota eri puolilla maailmaa.

Teoksia:

Tie, installaatio Helsingin tuomiokirkon portailla 2000; Virtaavien vetten tykö, miesten paidat, Jyväskylän kirkkopuisto 2006; Totuuden henki, installaatio Mäntän kirkon julkisivussa 2014.

Julkisia teoksia:
Kohti aurinkoa, kohti kuuta, Viikin normaalikoulu, Helsinki 2004; A Path, Umedalen Sculpture Park, Umeå Ruotsi 2004; Korkea veisu, Lapinlahden lukion piha, Lapinlahti 2004; Valon lapset, Savon Voima OY, Kuopio 2005; Kantavat siivet, Heinolan lukio, Heinola 2005; Ja tuuli käy sinun ylitsesi, Ylöjärven kaupungintalo 2006; Kohti syvempiä vesiä; Mikkelin yliopisto, Mikkeli 2009; Eteneminen, Hanasaari, Helsinki 2009; Uusi huominen, Hyvinkään kaupungintalo, Hyvinkää 2011; A Dream, Domodossolo, Italia 2012; Omille siiville!, Käpylän peruskoulu, Helsinki 2012.

Palkinnot:

Iisalmen kaupungin taidepalkinto 1978; Kunniapalkinto Nürnbergin piirustustriennaalissa 1985; Kuvataiteen valtionpalkinto 1989; Taiteen Suomi-palkinto 2001; Ympäristötaiteen palkinto 2002; Publieksprisj, Den Haag Sculptuur, Hollanti 2004; kunniamaininta Kairon 11:ssä Biennalessa Egyptissä.
Kaarina Kaikkosen Omille siiville! -teos valmistui Käpylän peruskouluun Helsinkiin vuonna 2012.
Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen lupaa, että ensi syksynä päiväkoti Simpukan valkoisessa aidassa on väriä ja iloa.
Teoksen pitää pärjätä rakennuksen kanssa.